Hányszor voltunk már szemtanúja ennek?

A GPT készítés elindulásával most valami hasonlónak vagyunk a küszöbén, mint amikor megjelentek a mobil telefonra a mobil applikációk.

Senki nem tudta, hogy miről van szó, pontosan mire lehet ezeket majd használni. Kicsit talán gyanakodással is tekintettünk rájuk, de aztán egy egész iparág nőtte ki magát, és ma már elképzelhetetlennek tartjuk az életünket ezeknek a kis alkalmazásoknak a használata nélkül.

Amihez a jelentőségét még hasonlítani tudom: emlékszem, amikor először találkoztam a különböző csevegő alkalmazásokkal, amit most már rutinszerűen használ mindenki, ha kell, ha nem a normális kommunikáció, személyes kommunikáció helyett is.

Ezek akkor jöttek be, amikor a telefonokon még csak SMS-eket lehetett küldeni.

Megjelentek ezek az alkalmazások, és azt mondtuk: “mi a fenének használnánk, ott van az SMS arra, hogy üzeneteket küldjünk egymásnak”

Aztán hamar kiderült, hogy a társadalomunkra jó nagy hatása van, de akkor még nem lehetett ezt tudni. Akkor is valaminek a kezdetén voltunk, ami aztán kinőtte magát.

A GPT készítés iparág hajnala?

Most a generatív mesterséges intelligenciák világában valami egészen hasonló kezd kialakulni azzal, hogy megjelentek az Open AI chatGPT környezetben a GPT-k.

Ezek kis egyedileg kialakított alkalmazások, amiknek mesterséges intelligencia van a hátterében.

Lehet majd őket fejleszteni, fel lehet majd különböző feladatokra készíteni, és egyelőre még nem tudjuk, hogy pontosan milyen változásokat hoznak az életünkbe, de jó eséllyel, jelentős befolyással lesznek rá.

Érkezik a GPT Store?

Vélhetően kialakul valami hasonló, mint ami a különböző mobil App Store-oknál látható, ingyenes és pénzért megvásárolható alkalmazásokkal.

Jó eséllyel az Open AI, és aztán persze majd a különböző egyéb generatív mesterséges intelligenciát készítő cég is belép ebbe a játékba.

Most vagyunk annál a pontnál, amikor elindul ez az egész. Egyelőre még bizonytalan, hogy mivé növi ki magát, de érdemes már most felkészülni rá.

Hogyan lehet létrehozni GPT-t?

Jelen pillanatban a ChatGPT 4-es verzióját használók számára adott a lehetőség. Aztán persze lehet, hogy ez már holnapra megváltozik.

Ha belépek a ChatGPT általam használt változatába, akkor valami hasonló kép fogad.

ChatGPT-ben GPT létrehozás helye

Az oldalsávban vagy az Explore lehetőséget választom vagy a MyGPTs lehetőséget. Mindkettő ugyanoda visz.

A MyGPTs három modulja

Az első a saját GPT-k listája. Itt lehet újat létrehozni, illetve amit már létrehoztam, az itt jelenik meg.

A középső szekcióban a mostanában használt GPT-k jelennek meg.

A harmadikban pedig azok, amiket az OpenAI hozott létre. Ezekkel kísérletezhetsz, láthatod, hogyan működnek ezek a testre szabott GPT-k.

Most mi egy újat szeretnénk létrehozni, azért a Create GPT lehetőséget választom.

GPT tervező, építő felület

A jelenlegi tervező felület bal oldalán találhatod azt a részt, ahol ténylegesen létrehozzuk és később konfigurálhatjuk a GPT-t.

Az OPenAI GPT építő felületének felépítése

A jobboldali rész egy előnézet, ahol kommunikálhatsz a létrehozott GPT-ddel, kipróbálva hogyan működik, hogyan válaszol, és ha valami nem tetszik, akkor még persze konfigurálhatsz rajta.

Kezdjük el a GPT megtervezését

Első lépésként felajálja a segítséget a GPT-építő, hogy segít az új GPT létrehozásában. Kérdezi, mire lesz jó a tervezett GPT?

Példaként készítsünk egy olyat, ami az otthoni szobanövények ápolásában tud a segítségünkre lenni. Ebben szakértő, ebben tud válaszolni mindenféle kérdésre. Egy szakértőt szeretnék, aki otthon van a szoba és balkonnövények ápolásában.

Ha a GPT építő angolul kezd el kérdezni, angolul mond példákat, és szeretnénk megúszni azt, hogy angolul kelljen vele beszélgetni, akkor minél gyorsabban térjünk át a konfigurálásra, ahol aztán már a feliratok ugyan angolul lesznek, de az alábbiakban megismert egy-két mezőt kitöltheted bátran magyarul is.

Az első tervezési kérdés a GPT témája. A megadott téma alapján javasol egy nevet a GPT-nek, de kérhetek tőle más elnevezést is.

Következő lépésként készít egy profilképet a GPT-hez, ami megfelel az otthoni növény szakértő funkciónak. A videóban látható példában egy csomó házi és balkonnövény jelenik meg rajta.

Ezután arra kér bennünket, hogy finomítsuk a GPT szerepét és céljait. Hogyha ilyet szeretnél, akkor itt lehet pontosítani, egy részterületre fókuszáltatni, szűkíteni. Egyszerűen szabadszavasan beírod neki, hogy mire gondolsz.

A folyamat közben a jobb oldali előnézeti részben látható, hogy mi a GPT neve, profilképe, rövid leírása. Már próbálgathatod vele a beszélgetést is.

Ha végezett az eddigiek beállításával, megkérdezi, hogy a válaszokban szeretnénk-e, hogy valamit hangsúlyozzon, van-e, amit teljesen mellőzzön, valamilyen témáról ne beszéljen.

Elő lehet írni neki azt is, hogy az interakció, a kommunikáció milyen hangnemben történjen.

Itt előírhatunk bármit, beszélgetve a GPT építővel. Aztán később lehet majd módosítani, konfigurálni.

A GPT építő konfigurációs felülete

A GPT konfigurációs felület és mezői

Lehetőség van a GPT nevét módosítani.

A következő mező a GPT leírás. Itt annyit érdemes hozzátenni, hogy egyelőre még nem látjuk, hogyan fog kinézni a GPT Store, amin keresztül különböző, mások által készített GPT-ket használhatsz.

Ha szeretnéd oda kitenni a saját GPT-det, akkor érdemes már most elgondolkodni rajta, hogyan lesznek majd jól kereshetőek. Olyan megfogalmazásokat használj a GPT leírásában, amitől könnyen meg fogják találni a többiek Ha tudod, mi a kereső optimalizálás, akkor valami hasonlót próbálj itt is a fejedben tartani.

GPT instrukciók konfigurálása

Következő mező a GPT instrukciók. A tervező az eddigi beszélgetés alapján előkészített egy leírást.

Elfogadhatod, pontosíthatod, de akár egy előkészített prompt-ot is bemásolhatsz a jelenlegi helyébe.

A videóban lévő példában átírtam az instrukciókat, de követtem azt a felbontást, amit a GPT tervező hozott létre.

GPT instrukció szekció Tartalom
Szerep és cél Az otthoni növényszakértő egy olyan segítő tanácsadó, aki a szoba és balkonnövények felismerésének és gondozásának szakértője.
Megszorítások A GPT kerülje az ártalmas tanácsokat. Ne ajánljon vegyszereket, fókuszáljon az organikus növénygondozásra, kizárólag csak szoba és balkornövényekkel kapcsolatosan kommunikáljon.
Előírások A GPT legyen szakszerű, barátságos, pontos, vidámon beszélgető stílusú. Olyan tanácsokat adjon, amik mindenkinek elérhetőek a kezdőtől, a kifejezetten tapasztalt növénybarátokig.
Kérdések tisztázása Ha kérdeznek valamit a csat GPT-től, ajánljon felpontosító részkérdéseket, majd az ezekre kapott válaszokat összegezze, ez a kérdésfinomítás.
Személyre szabás A GPT a válaszokat a kérdező tapasztalatához, a lakás tulajdonságaihoz, a növény fajtájához illessze.

Újra hangsúlyozva, ezeket az előírásokat a későbbiekben bármikor lehet pontosítani, átírni, módosítani. Nem kell megijedni, hogy elsőre jót írsz-e vagy sem.

Beszélgetés indítók megadása

A következő szekció a beszélgetés indítására vonatkozik. Az előnézetben látod a GPT tervező által javasoltakat.

Érdemes úgy megfoglalmazni a beszélgetés indítót, hogy tényleg segítse a beszélgetés elindulását, egyértelmű legyen a használónak, hogy mire számíthat a GPT-től.

Extra tudás megtanítása a GPT-nek

A knowledge szekcióba fel lehet tölteni különböző fájlokat, például PDF file-t.

Ez például hasznos, ha szeretnéd a GPT-det megtanítani valami extra dologra. Például van egy termék leírásod, részletes információkkal, utasításokkal, miegymással, amit a ChatGPT biztosan nem ismer, mert soha nem találkozhatott vele, de mindenképpen szeretnéd, ha ismerne a működés során.

FONTOS Figyelj rá oda, hogy ne adj meg kényes, titkos, bizalmas, személyes … adatot ezekben a feltöltött file-okban, nehogy biztonsági vagy adatvédelmi incidensed legyen miatta.

A képességeknél be tudod állítani, hogy tudja a webet böngészni, vagy ha olyasmit kérsz tőle, hogy a Dall-E-val hozzon létre valamilyen képet, akkor beállítva ez lehetővé válik.

Az utolsó szekcióban különböző GPT akciókat adhatsz hozzá. Ezt a videóban nem részletezem, mert messze vezet, és nem kell egy első, egyszerű GPT létrehozásához. Annyit tudj most róla, hogy itt lehet előírni, ha valamiyen külső alkalmazással akarsz interakciókat programozói API-n keresztül. Ez lesz a helye az ide vonatkozó előírásoknak. Ha ennél mélyebb tudásra lesz szükséged, akkor úgyis mélyebben fogod tanulmányozni.

A GPT elérése mások számára

Elmenthetjük, amit eddig létrehoztunk, de meg kell adnunk, hogy ki érhesse el, ki használhassa a létrehozott GPT-t.

  1. Lehetővé teheted, hogy csak te tudd használni a GPT-t. Amikor saját használatra készíted, akkor nyilván ezt választod.

  2. Ha valakivel szeretnéd megosztani, mondjuk néhány emberrel, egy csoporttal, egy tanulókörrel, akkor internetes hivatkozással teheted azt lehetővé. Ilyenkor válaszd ezt a beállítást.

  3. Végül publikussá is teheted, ha a GPT store-ban akarod majd megjeleníteni. Türelem, jön ez majd hamarosan.

A létrehozott, bekonfigurált GPT tesztelése

Énnél a pontnál kész a GPT első változata, amivel minden további nélkül elkezdhetek kommunikálni.

Érdemes legalább egy kérdés erejéig letesztelni, hogyan válaszol, hogyan működik.

A videóban az első kérdésem, hogy mikor kell megmetszenem a leandert és hogyan?

A kis otthoni növényszakértő barátunk elkezdi írni a választ, elindítva a beszélgetést.

Egyéb funkciók a GPT-hez tartozóan

Mit tehetek még ezzel a GPT-vel?

A lenyíló menüben:

  1. Kezdeményezhetek új csevegést.
  2. Megtudhatom, hogy ez egy GPT-4-jel támogatott GPT, és milyen lehetőséget használ.
  3. Szerkeszthetem az eddig elkészült GPT-met.
  4. Eltüntethetem a ChatGPT oldalsávból.
  5. Megtakálhatom azt a linket, amin keresztül elérhető a GPT-t.
  6. Van egy jelentési lehetőség.

Zárszó a GPT készítéshez

Amit most láttál, abból szerintem számodra is egyértelmű lehet, hogy borzasztóan alacsony ennek a belépési korlátja.

Míg a mobil alkalmazások világában meg kell fizetned egy fejlesztőt, vagy magadat fel kell szívni arra szintre, hogy le tudj egyet programozni, addig ezekhez a GPT-khez gyakorlatilag azon kívül, hogy megfizeted a jelenlegi környezetbe való belépéshez szükséges GPT-4-esnek a díját, igazából más nem kell.

Nyilván tudás kell hozzá, képzelőerő, kell egyfajta ötlet, amivel olyan GPT-ket készítesz, amire másoknak is szüksége lehet. Ha így szeretnél ebből pénzt csinálni.

Ha meg a saját munkádhoz vagy a saját mindenapi életed megkönnyítésére készítesz ilyen kis GPT-ket, akkor az is egy kiváló lehetőség.

Ennyit most a GPT-kről, folytatjuk még ezt a témát bőven.

Csatlakozz hozzánk legközelebb is!

Ez könnyebben megy, ha feliratkozol a Youtube csatornára.

Legyél tájékozott, ha a társaságban a jövő technológiáira, terelődik a szó.