Szereted porszívózni a lakásodat? Ha nem tartozol azok közé, akiknek élvezetet ad a porszívózás, valószínűleg nem túl nagy lendülettel veszed elő a porszívót hétről hétre, még akkor sem, ha kis lakásban élsz. Vajon segíthet ezen egy robotporszívó? Kis lakásba is érdemes lehet egy új robot társat beszerezni, hogy segítsen?

Könnyen rávághatod, hogy egy kis lakást sokkal könnyebb takarítani, mint egy nagyot, minek oda robotporszívó.

De gondolj bele!

A por kisebb padlón, szőnyegen, lakótérben ugyanúgy felgyűlik, főleg a városi környezetben, ráadául a kisebb térben a bútorokat is nehezebb kerülgetned egy normál porszívóval a kezedben.

Az otthoni okos eszközöknek egy gyorsan növekvő szegmense, a robotporszívók, megoldást jelenthetnek. Automatikusan működnek, egyre kisebb, laposabb kivitelben is elérhetők, és intelligensen, önműködöen képesek navigálni az otthonokban.

Miért lehet jó választás egy robotporszívó kis lakásba?

Az okos porszívó hasznos, praktikus társad lehet a kis lakásod tisztán tartásában, például, mert

  1. Nem igényel sok helyet a tárolásuk, és ez kiemelt szempont lehet, a kis alapterületű lakásokban.
  2. A robotporszívó akkor is képes magától, előre beprogramozottan elvégezni a feladatát, amikor nem vagy otthon. Mire hazaérsz, már a tiszta lakás fogadhat.
  3. Arra tervezik őket, hogy képesek legyenek feltérképezni a lakást, és benne a bútorokat, egyéb akadályokat és ennek megfelelően navigálni a lakásban, tisztán tartva minden elérhető négyzetcentimétert. A lapos kialakításnak köszönhetően olyan helyekre is bejuthatnak, ahová te már csak nagyon görnyedve vagy képes bejutni a hagyományos porszívóddal. Én például nagyon gyűlölöm, amikor a francia ágy alá a földön, háton fekve kell betologatnom a porszívó fejét a kis hálószobában.
  4. A robotporszívók általában csendesebben működnek, mint hagyományos társaik. Ez szempont lehet, ha vékonyak a falak a lakások között vagy éppen szeretnél elmélyülten dolgozni a távmunkában.
  5. A kis lakásokban a levegőáramlás korlátozottabb, ami problémát jelenthet, ha por vagy állatszőr allergiával küzd valaki a családban. A megfelelő robotporszívó könnyebben, sűrűbben képes eltávolítani a port, ami növelheti a levegő minőségét.
  6. A kis robot társak és dokkolójuk egyre tetszetősebb kivitelűek, nem kell annyira rejtegetni őket a lakásban, szemben a nagy dög hagyományos porszívókkal.

Megfontolandó szempontok, mielőtt robotporszívót választasz a kis lakásodba

Vedd figyelembe az otthonodat, életmódodat

A robotporszívó iparágra nagyon jellemző az innováció. A különböző modellek különböző szívóerővel, navigációs megoldásokkal, okosotthonhoz illeszkedési, használhatósági tulajdonságokkal bírnak.

Lényeges, hogy olyat válassz, ami jól illeszkedik a kis otthonod jellemzőihez.

Vannak gyerekeid vagy kisállataid?

Keress olyan robotporszívót, ami jó erősen szív és a görgő keféje képes megbírkózni az állatszőrőkkel és akár nagyobb szemét darabokkal is.

Ha sok időt töltesz a munkahelyeden, távol a lakástól, érdemes olyan változatot kiválasztanod, amit be lehet időzíteni, hogy akkor tisztítsa fel a padlót, amikor nem vagy otthon.

Abban is jók ezek az időzíthetően működő porszívók, hogy beállítod, mikor nem vagy otthon és többet nem kell vele ténylegesen törődnöd. Észre sem veszed, úgy teszik a dolgukat.

Mi alá kell beférnie a robotporszívónak?

Kis lakásban fontos szempont lehet, hogy mik azok a bútorok, ami alatt szeretnéd, ha tisztaság lenne extra erőfeszítések nélkül.

Mérd meg ezek földtől számított magasságát, hogy olyan kis robotot választhass magadnak, ami képes ezekre a területekre bebújni és ott feltakarítani.

Ha így teszel, a kis lakásod minden fontos kis négyzetcentiméterét tisztán tarthatod vele.

A robotporszívó mérete

A kis lakásodban sok méretbeli korláttal kellhet megbírkóznia a robotporszívódnak.

Az előbb már tárgyalt bútor láb magasság mellett azt is vedd figyelembe, hogy a robotnak tudnia kell manővereznie a lakásban, és a mivel ezek dokkoló állomással is rendelkeznek, ahol feltöltik magukat, a dokkoló állomásnak is el kell férnie valahol.

Körültekintően válassz tehát robotporszívót, a robot és a dokkoló méreteit hangsúlyosan figyelembe véve.

Tisztítási képesség

A robotporszívó tisztítási képességét leginkább a szívőerő, a kefe típusa és a szűrőrendszer határozzák meg.

Fontos, hogy választáskor vedd figyelembe, milyen felületet kell tisztítania. Csak kemény burkolatod van, mint a járólap, laminált parketta, netán linóleum vagy puha felületek, különböző típusú, vastagságú szőnyegek is?

Nagyobb szívóerővel bíró robotporszívót kell választanod, ha nagyobb szemeteket kell tisztítania, vagy a szőnyegek szálai közül kell kiszippantania a port.

Ha nincsenek szőnyegek a kis lakásodban, akkor választhatsz átlagos szívóerejű robotporszívót.

Vannak olyan modellek is, amiken lehet működési módot állítani. Ilyenek lehetnek például, hogy kisebb területre összpontosítsák a szívást vagy egy szélesebb sávban vagy akár élszerűen. Ezek a módok hozzájárulhatnak a kis lakás szabálytalan alakú helyeinek tisztításához.

Portároló kapacitás

A porttárolót tekintve egyrészt kérdés, hogy maga a robotporszívó mennyit tud befogadni.

Ha nem önürítős, hanem neked kell kiürítened minden alkalommal, amikor a robot tartálya megtelik, akkor készülj fel erre.

Ha önürítőset választasz, és elballag a robot a dokkolóhoz, amikor megtelik, és áttölti a dokkoló tartályába, akkor ott általában többet el tud tárolni a következő ürítésig. Ezeknél kevesebbet kell az ürítéssel vacakolnod. A lakás mérete itt is közbeszólhat, hogy milyen méretű, kapacitású robotporszívót válassz.

Akku élettertam

Ahogyan megszoktad a telefonod és más tölthető eszközeid esetében, a robotporszívódnál is fontos szempont, hogy mennyit tud menni egy töltéssel, és mennyi ideig tart a feltöltése a dokkolón.

Mivel kis lakásba keresel robotporszívót érdemes megfontolnod egy olyan típust, ami a teljes lakásodat egy töltéssel képes feltisztítani.

Egy következő szempont lehet, hogy a kis lakásodat megfelelően fel tudja-e térképezni a robotporszívód.

Az okosporszívókat különböző technológiájú érzékelőkkel látják el. A segítségükkel feltérképezett területet képes “látni” a robot, és ennek megfelelően navigálni, mozogni a lakásban lévő tárgyak között.

Az érzékelő lehet páldául kamera, lidar: light detection and ranging, ToF: time of life és egyebek.

Ha esetleg több szintes a kis alapterületű lakásod, akkor segíthet egy olyan modell, ami képes több, különböző jellemzőkkel bíró szint feltérképezésére is.

A robotporszívó zajossága

Sokan az alapján döntenek, mennyire hangos a robotporszívó.

Nagy különbség lehet ebből a szempontból is a különböző modellek között.

A robotporszívók általában halkabbak a hagyományos vagy általában az álló porszívókhoz képest is. Ez persze viszonylagos, neked kell tudnod eldönteni, hogy mit tartasz már elfogadhatatlanul hangosnak.

Annak érdekében, hogy tudd hová helyezni a robotporszívók adatlapján szereplő számokat, egy átlagos beszélgetés hangereje 69 dB. Viszonyíthatsz ehhez.

Remélem, hogy ezekkel a szempontokkel segítettem. A robotporszívó kis lakásba is jó választás lehet, csak jobban oda kell figyelned a kiválasztási szempontokra.